اشترانکوه (اشتران کوه) معروف به آلپ ایران

اشترانکوه یا اشتران کوه (به انگلیسی Oshtorankuh)، معروف به «آلپ ایران» یکی از قلل مرتفع ایران است که در شهرستان ازنا قرار دارد. بلندترین قله اشترانکوه، سَن بُران (به انگلیسی: Sanboran) نام دارد که ارتفاع آن 4,150 متر می‌باشد. 

طبیعت اشترانکوه
نمایی از اشترانکوه، عکاس: مهدی نورمحمدی

اشترانکوه بخشى‌ از چین‌خوردگى‌ زاگرس‌ میانى‌ است که در شمال شرقی استان لرستان قرار دارد. اشترانکوه در امتداد شمال‌ غربی‌ – جنوب‌ شرقی‌ به‌ طول‌ حدود 50 کیلومتر و عرض‌ حدود 2 تا 11 کیلومتر سه شهرستان الیگودرز، ازنا و دورود را دربرمی‌گیرد به‌ گونه‌ای‌ که‌ از 10 کیلومتری‌ جنوب‌ شرقی شهر دورود آغاز و به‌ جنوب‌ شهر الیگودرز منتهى‌ مى‌شود اما زیباترین قسمت و بلندترین قله آن که سن بران نامیده می‌شود، در شهرستان ازنا قرار دارد.

این رشته‌کوه سرچشمه یکی از سرشاخه‌های اصلی رود دز به نام ماربره است که در دوره کوه‌زایی آلپی جدید ایجاد شده است. این کوه از جمله کوه‌های جوان می‌باشد که در حدود 30 میلیون سال پیش پدید آمده است.

نقشه هوایی و طول اشترانکوه
نقشه هوایی اشترانکوه

جاذبه های گردشگری اشترانکوه

آلپ ایران، اشترانکوه، یکی از مناطق غنی ایران از نظر جاذبه طبیعی، پوشش‌های گیاهی، فعالیت‌های طبیعت‌گردی و کوهنوردی است. اشترانکوه، با آب و هوای خوش و طبیعت منحصربه‌فرد و زیبای خود، اغلب جاهای دیدنی و جاذبه های گردشگری شهرستان ازنا را در دل خود جای داده است. دریاچه گهر، دربند، دره تخت، کمندان، تول برفی، آبشار عروس، چاه تیان و تقریبا تمام جاهای دیدنی ازنا به نوعی از اشترانکوه زاییده شده‌اند.

کهکشان راه شیری بر فراز اشترانکوه
کهکشان راه شیری بر فراز اشترانکوه، عکاس: مهدی نورمحمدی

اشترانکوه چندمین قله بلند ایران است؟

اشترانکوه در لیست بلندترین کوه‌های ایران در جایگاه 12 قرار دارد که بعد از دنا و زردکوه سومین قله بلند رشته‌کوه زاگرس محسوب می‌شود. لازم به ذکر است که آلپ ایران 8 قله مرتفع بالای 4000 متر دارد.

رتبهرشته کوه فرعیارتفاع (متر)رشته کوه اصلی
۱البرز مرکزی (دماوند)5610البرز
۲تخت سلیمان (علم‌کوه)۴۸۵۰البرز
۳سبلان۴۸۱۱کوه‌های مرکزی
۴کوه هزار4500کوه‌های مرکزی
۵دنا4412زاگرس
۶کوه شاه4402کوه‌های مرکزی
۷خلنو4399البرز
۸دو خواهران4338البرز
۹پلوار4233کوه‌های مرکزی
۱۰البرز غربی4185البرز
۱۱زردکوه4150زاگرس
۱۲اشترانکوه4139زاگرس

مسیر دسترسی به اشترانکوه

همانطور که بالاتر گفته شد، اشترانکوه سه شهرستان ازنا، الیگودرز و دورود را دربرمی‌گیرد و از جنوب شرقی دورود تا شمال غربی الیگودرز امتداد یافته است اما بیشتر جاهای دیدنی آن در شهرستان ازنا قرار دارد و یکی سریع‌ترین و آسان‌ترین مسیرها برای رسیدن به آن، از شهرستان ازنا، روستای گرجی، روستای دره تخت و روستای کمندان می‌گذرد.

مهم‌ترین قله‌های اشترانکوه

قله‌های‌ مهم‌ اشترانکوه از شمال‌ غربی‌ به‌ جنوب‌ شرقی‌ گل‌گل‌، گل ریزان، گل‌گهر، کول لایو، سَن‌ بُران‌، فیالسون‌، شاه‌ تخت‌، میرزایى‌، مهرجمال‌، کول لگه، سراب شاه تخت، پیارو دره‌ تخت‌ و پیاره‌ کمندان‌ می‌باشند. 

جالب است بدانید، سن بران، بلندترین‌ قله اشترانکوه‌ که در بالای روستای تیان شهرستان ازنا قرار دارد، یکی از 1515 قله بسیار برجسته جهان به‌شمار می‌رود.

رتبهنام قلهارتفاع (متر)
1سَن‌ بُران‌4139
2گل‌گل‌4050
3پیارو کمندان‌4000
4گل ریزان3955
5گل‌گهر3895
6فیالسون‌3890
7کوله‌ لایو3859
8پیارو3850
9کول جنو 3850
10میرزایى‌3835
11پیاره‌ دره‌ تخت‌3702
12شاه تخت3650
13سراب‌ شاه‌ تخت‌3647
14مهرجمال‌3594
15ازنادر 3560
16کول لگه‌3539

مهم‌ترین چال‌های اشترانکوه

در ارتفاعات‌ آلپ ایران، اشترانکوه‌، دره‌هایى‌ یخچالى‌ وجود دارند که‌ در اصطلاح‌ محلى‌ به‌ آن‌ها چال‌ مى‌گویند. از جمله این‌ چال‌ها مى‌توان‌ از چال‌ میشان‌، چال‌ کبود، چال‌ بران‌، چال‌ فیالسون‌، چال‌ شاه‌تخت‌، چال‌ پیارو و چال‌ همایون‌ نام‌ برد. 

در آخرین چال اشترانکوه (به نام چال همایون)، قله مرتفع کفت همایون با ارتفاع ۴۰۰۰ متر قرار دارد. همچنین چشمه معروف و بزرگ شاه تخت که بزرگ‌ترین سرچشمه آب دز است، در این محل واقع شده است. از سوی دیگر دریاچه زیبای گهر نیز در قسمت جنوبی این چال قرار گرفته و جاذبه آن را دوچندان نموده است.

پوشش گیاهی و جانوری اشترانکوه

پسته کوهی، ریواس، خار بز و گیاهان وحشی از اشکال مختلف پوشش گیاهی کوه هستند. از حیوانات می توان به خرس قهوه‌ای، روباه، گرگ خاکستری، گراز، کفتار، سنجاب، گربه وحشی و بز کوهی اشاره کرد. عقاب، بلدرچین و جغد از جمله پرندگانی هستند که در مجاورت این کوه یافت می‌شوند.

لازم به ذکر است که اشترانکوه از لحاظ گونه‌های جانوری و گیاهی جزو مناطق حفاظت شده است و در سال 1348 جزء محیط زیست جهانی قرار گرفته است.

آب و هوای اشترانکوه

از آنجا که اشترانکوه، کوهی مرتفع و با قله‌های پوشیده از برف و دره‌های یخچالی است، آب و هوای کوهستانی سرد دارد که در زمستان‌ها بسیار سرد و در تابستان‌ها خنک است.

معنی اشترانکوه چیست؟

اشترانکوه در زبان فارسی به معنای کوه شتر است و از دو کلمه «اشتران» و «کوه» ساخته شده است (اشتران جمع کلمه اشتر به معنی شتر است). به دلیل داشتن هشت قله مرتفع بیش از 4000 متر که به کاروان شتر شباهت دارد، این کوه به «اشتورکوه» یا «اشترانکوه» نامیده شده است.